Ryegård


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fsevaerdigheder%2Fslotte-herregarde-2%2Fryegard&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Ryegård ligger ”i bunden” af Hornsherred, 1 km vest for landsbyen Rye.

Historie: Den første Ryegård lå i landsbyen Rye. Nye udgravninger ved viser et borganlæg, som kirken er en del af. Det er sandsynligvis den oprindelige Ryegård.

I 1350 nævnes Ryegård og vi ved at ejeren sidst i 1400-tallet var biskoppen i Århus. Han tastamenterede gården incl. mølle, landsby, fiskeri og marsvinefangst til Birgitte Olufsdatter.

Gården brændte i 1569 og en ny blev opført i 1575 med en ny placering (tæt ved den nuværende) af ejeren Johanne Oxe. Hovedbygningerne af bindingsværk med udskårne dekorationer, blev opført på den dertil udgravede slotsholm. Udenfor holmen lå avlsbygninger, gartneri og andre bygninger, og i flere hundrede år ændredes gården næsten ikke.

I 1600 tallet er det familien Gyldenstjerne, der ejer godset, og herefter er det familien Trolle, der er ejere. Vi ved at godset omfattede kirkerne i Rye og Hyllinge, samt bl.a. landsbyerne på det sydlige Hornsherred bl.a. Lyndby, Ejby og Karleby.

Herefter var der forskellige mandlige ejere, der døde, og hvis enker på forunderlig vis alle stammede Rosenkrantz familien, så godset forblev i familiens eje. Godset omfattede endvidere bl.a. Egholm, Krabbesholm og Trudsholm på eller ved Hornsherred.

I 1862 overtog Frederik Christian Rosenkrantz Scheel godset, og stort set alle bygninger blev revet ned.

I 1880 stod det nye Ryegård færdigt. Det var en trefløjet bygning med midtertårn og kamtakkede gavle. Efter 2. verdenskrig var det efterhånden blevet for utidssvarende som bolig, og i 1974 blev det revet ned (øverste billede på denne side viser broen til borgholmen, hvor hovedbygningen lå).

Slotsholmen eksisterer stadig, ligeledes en bro og to rødstensbygninger: brandsprøjtehuset og fårestalden, som kan ses fra vejen. Den nuværende Ryegård ligger på modsatte side af landevejen.

Godset er stadig ejet af familien Rosenkrantz Scheel.

Seværdigheder m.v.

  • Ryegård Dyrehave er en privat skov, hvortil der er offentlig adgang. Her findes både en ”troldeskov” og en højmose. Dyrehaven har været brugt som kulisse i et væld af danske film for både børn og voksne bl.a. Ørnens øje, Kun en pige og Unge Andersen.
  • Julemarked: I december er der mulighed for hestevognskørsel, juletræsfældning samt julemarked med gløgg og æbleskiver i weekenderne.
  • Selskabslokaler: Der er mulighed for at leje brandsprøjtehuset og fårestalden til arrangementer. Det er desuden muligt at leje det nærliggende gods Trudsholm, en fin renæssancebygning, velegnet til selskaber. Trudsholm er bl.a. kendt fra en udsendelse med Søren Ryge og Søren Gericke.
  • Teambuilding: Der er mulighed for diverse teambuildingskurser i skoven med træklatring m.v.
  • Rye kirke ligger i landsbyen Rye og er oprindelig en del af et befæstningsanlæg af den første Ryegård. Den stammer fra 1100 tallet og der blev bygget til i 1500-tallet. I 1600-tallet brændte kirken, men blev genopbygget og igen i 1700 tallet og 1900 tallet blev kirken ombygget. Kirkens stolthed er kalkmalerierne fra 1100-tallet. Det er legemsstore malerier Jomfru Maria malet af Jørlundemaleren.
  • Ved Munkholmbroen lå tidligere Langtved færgekro. Her er  mulighed for en gåtur ved skrænterne, hvor man kan se en gravhøj oprindelig fra stenalderen, men ”genbrugt” i bronzealderen.

Find på kort (Hornsherred syd)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>