Rye kirke


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fsevaerdigheder%2Fkirker-2%2Frye-kirke&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Rye Kirke, Hornsherred

Kirken ligger helt nede syd på Hornsherred.

Historie: Kirken var en del af et nu forsvundent borganlæg ved den første Rye herregård. Den ligger således strategisk på en banke med udsigt vidt omkring.

Den ældste del af kirken stammer fra 1100-tallet og er bygget af frådsten, men er nu hvidkalket. Den består af kor, skib og apsis og stilen er romansk. I 1500-tallet blev der bygget tårn, gravkapel samt våbenhus. I 1658 brændte en del af kirken, og Ryegårds ejer Niels Trolle både genopbyggede og ombyggede kirken, så den bl.a. blev højere. I 1737 rykkede nye ejere ind på Ryegård, og de ombyggede kirken, bl.a. blev gravkapellet inddraget som sideskib efter at kisterne var blevet flyttet ned under kapellet. I 1929 blev kirken igen bygget om, mure blev fjernet eller ændret, bl.a. rundbuede arkader mellem skib og sideskib og en bærende søjle i åbningen. Igen i 1960 blev der bygget om, søjlen og arkaderne blev fjernet, og kirkerummet fremstår herefter næsten dobbelt så stor som før.


Rye Kirke, Hornsherred. kalkmaleri, byzantinsk

Seværdigheder: Hovedattraktionene er utvivlsomt kalkmalerierne i apsis. De stammer fra 1150erne, og er malet af Jørlundemestrene. Hovedmotivet er kristus sidende i sin tronstol. Den ene hånd holder livets bog, den anden er løftet til velsignelse. Ved siden af ses andre figurer, bl.a. Maria og Johannes. Alle figurerne er legemsstore. Motivet er det samme som i  Skibby Kirke. Nogle af malerierne er blevet overmalet i forbindelse med etablering af et alter, som ikke længere findes.

Døbefonten er af romansk stil og ligeså gammel som den ældste del af kirken. I en periode var den fjernet fra kirken og erstattet af en font af malm, som nu befinder sig på Landsarkivet. Den oprindelige døbefont er igen tilbage i Rye kirke. Dåbsfadet er fra midten af 1500-tallet og af sydtysk oprindelse.

Rye Kirke, prædikestol, nærbilledePrædikestolen stammer fra 1661 og er i bruskbarok med masker o.l. På lignende prædikestole er hjørnerne mænd eller kvindefigurer, hermer, men på Rye kirkes prædikestol er hjørnerne snoede søjler. I øvrigt prydes den af våbenskjolde for ejeren af kirken samt hans hustruer. Den er sandsynligvis fra Casper Lubbeks værksted i Roskilde. Dette værksted leverede mange kunstværker til de danske kirker.

De oprindelige vinduer findes naturligvis ikke længere, bortset fra et cirkelrundt i apsis mod øst. Her ville man kunne se Kristus, når han igen kom tilbage til os.

Man regner med, at kirken er bygget af Hvideslægten, som også biskop Absalon stammede fra. Ved siden af kirken blev en stormandsgård i 1987 udgravet.

 

Lige nord for kirkegårdsdiget ligger en gravhøj. Den er ikke undersøgt grundigt arkæologisk, men den er som så mange andre stenaldergravhøje blevet ”genbrugt”, idet man omkring den har fundet genstande fra middelalderen.

Rye Kirke. Familien Rosenkrantz-Scheels gravstedFamilien Rosenkrantz Scheels gravsteder

 

Ud over de kirkelige handlinger, er kirken aktiv i lokalmiljøet med koncerter, flere kor samt litteraturgruppe.

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>