Dråby kirke


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fsevaerdigheder%2Fkirker-2%2Fdraaby-kirke&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

DSCN0200Kirken ligger i Jægerspris, men byen fandtes ikke på tidspunktet for kirkens opførelse. Oprindeligt lå kirken ensom her mellem Over- og Nedre Draaby. Bygningen ved siden af kirken er den oprindelige kirkestald og kirkelade, hvor kirken opbevarede sit korn. Kornet var en slags skat til kirken.

Da der er fundet ældre grave under gulvet, har der sandsynligvis ligget en trækirke før den nuværende kirke blev bygget. Den ældste del af kirken er fra 1100-tallet. Soklen er af frådsten og murene af rå og kløvede marksten. I 1300-tallet blev kirken forsynet med krydshvælv. Midt i 1400-tallet forlængede man kirken mod vest, samt tilføjede et sakristi, begge af munkesten. Sidst i 1600-tallet byggede man tårnet ovenpå forlængelsen af skibet. Inden da har der muligvis været en såkaldt tagrytter af træ (lille tårn ovenpå taget med klokke i). I 1700-tallet blev der tilføjet en nordfløj samt et våbenhus. Kirken har haft tilknytning til det nærliggende Jægerspris Slot, og særligt til den sidste ”kongelige” beboere grevinde Danner. Kirken var tidligere”anneks” til Gerlev kirke, men blev selvstændig i 1911.

Seværdigheder: I våbenhuset finder man grevinde Danners skjold med valgsprog og våben. I 1870 forærede Grevinde Danner et nyt orgel til kirken. Ved restaureringen i 2009 er der kommet et nyt orgel. DSCN0198Kalkmalerierne i kirken er fantastiske. De stammer fra omkring 1460-80, og er alle udført af værkstedet kaldt Isefjordmesteren.

I koret er motiverne fra det gamle testamente: Gud på sin trone, Adam og Eva i Paradisets have, syndefaldet hvor slangen har kvindeansigt og kongekrone samt uddrivelsen af Paradiset.

I korbuen ses Paulus og på modsatte side en kvinde, muligvis Den hellige Birgitta. Under hende ses et zigzagtegn, som menes at være malerens signatur. Desuden ses et kors, et af kirkens indvielsesmærker. Indvielsesmærkerne er de steder hvor biskoppen ved indvielsen af kirken stænkede vievand eller rørte med bispestaven. I 1. hvælv findes motiver om legenden Den helgenkårede Laurentius. Laurentius er en ofte gengivet person af Isefjordværkstedet. I 2. hvælv er motiverne fra Det nye Testamente. Vi ser bebudelsen, Jesus fødsel og De hellige tre konger. Over døren er lykkehjulet. Temaet er lykkens lunefuldhed: social opstigen, storhed og fald. I 3. hvælv er gengivet historien om Jesus tilfangetagelse, korsfæstelse, gravlæggelse samt dommedagsscenen. Sidstnævnte er svær at se i sin helhed, da orglet er placeret her. Dråby Kirke, Jægerspris, krucifiks Dråby Kirke, Jægerspris, alter.                 Andre seværdigheder i kirken: Krucifikset, som nu hænger i nordfløjen er fra samme periode som kalkmalerierne. Altertavle og prædikestol er fra 1630 og af Hans Barcmann¨ Døbefonten med tilhørende fad og kande fra 1830.Kirkeskibet er fra 1944 og skænket af slagtermester Lund i Jægerspris. Orgel er doneret af Grevinde Danner.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>