Skuldelev Ås


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fnatur-geografi-2%2Fskuldelev-as&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

På Hornsherred finder man de to åse, Skuldelev- og Skibby Ås. Hvor Skibby Ås er tilgroet og svært synlig, er Skuldelev Ås meget tydeligt i landskabet og betegnes som en af Danmarks bedst bevarede Åse.

Skuldlev Ås har en længde på ca. 5 km. Den strækker sig fra Skuldelev Havn i Nord til omkring Selsø i Syd og er på de højeste punkter over 25 m høj. Åsen er skabt af grusaflejringer fra smeltevandsstrømme over og under isen i istiden.

Skuldelev Ås blev fredet i 1951, da man ville forhindre, at den blev bortgravet, en skæbne, der er overgået andre danske åse.

Fredningen har betydet, at åsen fremstår velholdt og synlig med folde og afgræssede områder. Derfor kan man her finde den naturlige forekommende vilde flora f.eks. vild merian, soløje, ask-ærenpris og munke-tulipan.

I åsen på vejen mellem Østby og Skuldelev ligger kløften Kildeskåret. Sagnet fortæller, at nordmanden Olav den Hellige sejlede på fjorden og en troldkælling sprang frem og råbte: ”Skt. Olav med dit røde skæg, du sejler for tæt ved min kældervæg”. Kongen råbte herefter: ”Hør du kælling med rok og ten, her skal du sidde og blive en sten”. Derpå styrede han skibet hårdt ind mod land, så der kom en dyb kløft. Der sprang også en kilde frem og kællingen blev til en sten.

Kilden hedder Skt. Olavs kilde og ligger på den anden side af vejen. I middelalderen var den meget besøgt p.g.a. det helbredende vand, og der opstod kildemarkeder, som varede til ind midt i 1800-tallet. Kildemarkeder opstod omkring hellige kilder, og der var livlig handel, optræden og fest. Dyrehavsbakken ved Klampenborg er opstået som kildemarked omkring Kirsten Piils Kilde.

Går man af åsen nordpå mod Skuldelev og drejer ned af Torpevej, kan man se Torp Ladegård, en anderledes gård idet den er italiensk inspireret. Der er ingen adgang til ejendommen, men man kan nyde udsigten fra vejen.

Ved Kildeskåret ligger også ”grusgraven” en dyb kunstig sø. Her er det tilladt at overnatte i telt eller shelter, der er bålpladser og det er tilladt at fiske.

Nordligst på åsen ligger en bed & breakfast, Egeborg.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>