Ryegaard dyrehave


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fnatur-geografi-2%2Fryegaard-dyrehave&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Ryegård Dyrehave (eller Rye Skov) er en privat skov med offentlig adgang, og den ligger sydligst på Hornsherred ved godset Ryegaard.

Området er meget kuperet, da det er gammelt moræne landskab. En del af skoven er ”overdrev” d.v.s. tørt engområde. Det er gennem århundreder blevet afgræsset, så det i dag fremstår med oprindelig plante- og dyreliv. I skoven findes også en del moser, bl.a. Kirkemosen, en fredet højmose. En del af træerne er meget gamle ,og pga moseområderne har de fået en mærkelig form, så de nu udgør ”Troldeskoven”. En stor del af træerne væltede i orkanen 1999, men der er nu plantet nye bøgetræer. På området ligger også et stort antal gravhøje, som ikke er blevet nedpløjet og ødelagt, da de ligger i skoven.

Der er i skoven områder med grantræer, som man selv kan fælde til juletræer i december i forbindelse med julemarkedet på Ryegaard.

Dyrehaven og den omkringliggende egn har været inspiration for kunstnere gennem tiden, såvel malere som digtere. Henrik Pontoppidan og Carit Etlar har således skrevet om egnen.

Også i dag bruges Dyrehave indenfor kunsten, f.eks. som kulisse i mange danske film, både TV og spillefilm bl.a. Bryggeren, Kun en pige, Stillebækken og børnefilmen Ørnens øje.

Man kan færdes overalt i skoven i dagtimerne og der er også cykelstier.

Seværdigheder i nærheden:

Ryegaard Gods ligger ved landevejen i retning af Roskilde. Det oprindelige gods, lå på venstre side af vejen på en holm, som stadig kan ses, ligesom den gamle bro og et par bygninger, men hovedbygningen er væk. Det første Ryegaard lå i 1300-tallet inde i Rye by ved kirken, men flyttede senere til føromtalte holm. Sidste hovedbygning blev revet ned i 1974, da den var for utidssvarende. Godsets historie er lang. Det er familien Rosenkrantz Scheel, der har ejet det de seneste århundreder.

Rye kirke ligger i den nærliggende landsby Rye. Den var oprindelig i 1100-tallet en del af et befæstningskompleks af Ryegaard (som lå i landsbyen Rye). Kirken er som alle de andre middeladerkirker blevet om- og tilbygget gennem tiderne. Kirkens største seværdighed er kalkmalerierne af Jørlundemesteren, der forestiller en legemsstor Kristus.

Gravhøjene Saks høje er en række gravhøje ved vejen mod Munkholm. De er ikke udgravede men stammer formentlig fra bronzealderen.

Langtved færgekro lå ved Munkholmbroen, og hørte under Ryegaard. Oprindelig har der været færge her, og derfor brug for et hvile- og spisested. Kroen er desværre nedbrændt.

Langtved Strandskov ligger ved Munkholmbroen og hører under Ryegaard. Man kan f.eks.gå af stranden op mod Bramsnæs og opleve stenalderkysten.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>