Isefjorden


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fnatur-geografi-2%2Fisefjorden&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34
Isefjorden,Jægerspris Bugt,  vue mod Kyndbyværket

Foto af Ivan Langstrup Petersen

Isefjorden, der adskiller Odsherred fra Hornsherred, er ca. 35 km lang og har et areal på omkring 300 km². I nord munder den ud i Kattegat og ved Kulhuse løber den sammen med Roskilde Fjord. På Odsherredsiden finder vi også Nykøbing Fjord, Lammefjorden og Holbæk Fjord.

Jungedal, Jægerspris bugt, Hornsherred

foto flemming weisdorff – www.weisdorff.dk

Isefjorden er en såkaldt tærskelfjord, dvs. at den indre del af fjorden er meget dybere en den ydre del, hvor store arealer indimellem er landfaste. Den gennemsnitlige dybde er på ca. 5-7 m. Den største dybde, på 17 m, finder man på vestsiden af Orø.

Dele af fjorden har selvstændige navne. Fra Kulhuse i Nord til Kyndby hedder det Jægerspris Bugt. Derefter kommer Østerløbet, der adskiller Hornsherred og Orø. Østerløbet ender i Inderbredningen, der er farvandet mellem Orø og Munkholmbroen. Her finder vi også Vellerup Vig, med det gode fiskevand. Den sidste del af Inderbredningen kaldes Bramsnæs bugt. Den sydligste del af fjorden kaldes Tempelkrogen.

Vellerup Vig , fisker i solnedgang, Hornsherred.  Billedet vandt Lokalavisens Paaske-fotokonkurrence

foto Flemming Weisdorff – www.weisdorff.dk

Fjordens største ø er Orø, som man kan sejle til fra Holbæk og Hammer Bakke. På Orø er der både fastboende og sommerhusbeboere, samt turister, som besøger øen en eller flere dage. Der er masser af attraktioner for store og små.

Ved Kulhuse ligger Alholm, som er en privatejet ø. Her er beboerne de mange forskellige fugle.

Der er flere gode fiskemuligheder ved Isefjorden, bl.a Vellerup Vig og Munkholmbroen. Er du interesseret i lystfiskeri kan du finde flere oplysninger omfiskesteder her.

foto Flemming Weisdorff – www.weisdoeff.dk

Der er et aktivt sejlerliv på fjorden: sejlbåde, motorbåde, kanoer og kajakker. Der er flere havne: Kulhuse, Nordhammer, Ejby samt et par skønne pladser, man kan ligge for svaj: Vellerup Vig og Bramsnæs Vig.

Hornsherreds bedste strand i Isefjorden er ved Kulhuse i nord. Der findes desuden mange små gode strande samt badebroer ved f.eks. Ejby (solbakkens camping) og Vester Strand ved Jægerspris.

Klik på billederne, så bliver de større.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>