Gerlevparken


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fnatur-geografi-2%2Fgerlevparken&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Gerlevparken ejes af fonden for Træer og Miljø, der fik overdraget den 10 hektar store park i 1979. Parken rummer de to rosenhaver Poulsens Roseensamling og Valdemar Petersens samling af gamle duftroser samt Den danske træsamling.

Poulsens Rosensamling

Poulsens Rosensamling er anlagt i 1989 og er tegnet af landskabsarkitekt Morten Holme.

Samlingen består af ca. 150 forskellige roser og repræsenterer 4 generationers rosenforædling i gartner dynastiet Poulsen der blev grundlagt af Dorus Theus Poulsen. Hver 4.rose i verden er i øvrigt en Poulsenrose.

Der er tale om en unik samling i international klasse af Poulsens Rosers sortiment (der bl.a. inkluderer sorter som H.C. Andersen, Ingrid Bergman, Karen Blixen etc.) fra den første sort der blev introduceret på markedet i 1912 til de nyeste roser der markedsføres. Haven og samlingen udvides derfor løbende

Valdemar Petersens samling af gamle duftroser

Valdemar Petersens livslange samling af gamle duftroser, anlagt på foranledning af Dronning Ingrid i 1986, er tegnet af landskabsarkitekt Agnete Muusfeldt.
Valdemar Petersens interesse for roser begyndte under hans rejser i 1920´erne. Efter hjemvendelsen til Danmark begyndte han at samle og opformere gamle rosensorter fra før 1800-tallet hvor forædlingen af roser til fordel for farvepragt, men på bekostning af duften, begyndte. Han arbejdede næsten 50 år med projektet og nåde at samle over 500 forskellige sorter. I dag kan Valdemar Petersens samling beundres i Gerlevparken, der udover at været til glæde for den besøgende, også repræsenterer en værdifuld genbank.

Den danske træsamling

Den Danske Træsamling blev påbegyndt i 1979. Anlægget der er udarbejdet af landskabsarkitekt Morten Holme, består af 75 naturligt forekomne træarter der har været repræsenteret i Danmark efter istiden. Den besøgende guides via det anlagte stisystem rundt gennem de forskellige plantesamfund og skovtyper der er typisk for den danske natur – fra de lyse birkeskove til de mørk bøgeskove.

Udover at være til gavn for almenheden er formålet med træsamlingen, at bliver det sted i landet hvor de danske træarter er samlet til gavn for læreanstalter og planteproducenter.

Beplantningen er for nylig blevet udtyndet, og der er anlagt en pilebeplantning. Det er tanken, at den om nogle år skal blive til en skulptur.

Gerlevparken er åben året rundt og der er fri adgang.

Find på kort


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>