Gravhøje og stendysser


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fhistorie-3%2Fgravh%25C3%25B8je-og-stendysser&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Stenalderen.

Hornsherred er et af de steder i Danmark, der er størst forekomst af gravhøje. Det skyldes, at Hornsherred i stenalderen var et ideelt sted at bo, da det var let at skaffe mad. De første stenaldermennesker var jægere, som flyttede fra sted til sted afhængigt af tilgængeligeheden af mad. Disse jægerstenalderfolk begravede deres døde på gravpladser i enkle jordgrave med nogle personlige ejendele. Efterhånden begyndte stenalderfolket at dyrke jordene og blev fastboende, bondestenalderfolket.

Bondestenalderfolket ændrede også gravskikke. Omkring 3800 f. Kr. begyndte de at begrave folk i langhøje. Det var lange jordhøje på op til 90 meters længde, hvor der kunne være begravet flere mennesker. Gravrummene var bygget af planker eller sten, som efterfølgende blev dækket af jord. Nogle steder er gravene blevet afbrændt inden man byggede højen.

Omkring 3500 f. Kr. begyndte man at bygge dysser af større stenblokke. I begyndelsen var det er aflangt gravkammer til en person, bygget af stenblokke med en enkelt sten ovenpå.  Efterhånden blev formen mere rund, og man lavede en indgang, så man kunne komme ind i graven efter begravelsen. Stendysserne blev efterfølgende dækket af jord. Mange steder er jorden forsvundet og vi ser stendysserne i landskabet.

Omkring 3200 f. Kr. byggede man meget avancerede grave, jættestuerne. Her førte en længere gang ind til selve gravkammeret. Det bestod af store stenblokke, hvorimellem der var mure af sten og birkebark, som kunne holde vandet ude. Det har været en gåde, hvordan man har kunnet placere dækstenene, som kunne veje op til 25 tons, men fornylig har man fundet mærker fra stolpehuller, der tyder på et avanceret hejseværk. Nogle steder minder konstruktionerne så  meget om hinanden, at man må antage, at det er de samme teknisk dygtige bygningsarbejdere, der har lavet dem. Nogle af jættestuerne blev opført som dobbelt jættestuer, hvor to separate jættestuer ligger i den samme gravhøj. Tvillingejættestuerne ligger også i samme gravhøj, men har fælles endevæg.

Nogle af jættestuerne er blevet genbrugt som gravpladser i bronzealderen. Derfor har man i stenaldergravhøjen Nissehøj nord for Vellerup ved Sandvejen mod Vejleby fundet en bronzealdergrav. I 1890 fandt en arbejdsmand gravkammeret ved at han faldt ned i det, da han skulle fjerne en stor sten.

Ved Jægerspris Slot ligger jættestuen Julianehøj, som det er muligt at komme ind i. Den er udgravet og” restaureret” af Arveprins Frederik og opkaldt efter hans mor dronning Juliane Marie. Samtidig blev den “udsmykket” af Johannes Wiedewelt med mindesøjler for danske sagnkonger. Højen indgik sammen  med alleen op mod Jægerspris Slot i en plan efter Frimurerordnens tanker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>