Skibby


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fbyer-steder%2Fbyer-s%2Fskibby&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Byen ligger midt på Hornsherred mellem Kirke Hyllinge og Lyngerup. Mod øst ligger Selsø sø og Roskilde fjord og mod vest landevejen.

Historie: Man ved meget lidt om Skibbys historie. Skibby nævnes første gang i kong Valdermars jordebog i 1231 og figurerer i samme bog på købsstadslisten i 1240. Men ud fra kirken kan man se, at byen er meget ældre. Kirken stammer fra første del af 1100 tallet og er Hornherreds største, hvilket tyder på en stor befolkning. Da den endvidere er rigt udsmykket vidner det om, at byen har haft en stor betydning, hvilket beliggenheden i nærheden af oldtidens store centre – Roskilde og Lejre også kunne tyde på. Også fundet af munken Poul Helgesens kampskrift fra reformationstiden, Skibbykrøniken, tyder på at kirken har haft forbindelse med Roskilde.

Man mener at Skibby havde købstadrettigheder frem til midten af 1300-tallet, hvilket hænger godt sammen med at befolkningstallet på Hornsherred faldt drastisk under pesten i 1348-49. Også det gamle vejnet rundt om Skibby viser ”at alle veje fører til Skibby”.

I oldtiden var egnen perfekt som bosted. Her var fjord, jord og skov, så menneskene i sten-, bronze- og jernalder havde alle muligheder for at klare sig godt. Arkæologer har fundet rester fra bopladser i området, og vi andre kan se den store koncentration af gravhøje i området. Der har endda været mange flere, som er blevet pløjet over af landmændene for et par hundrede år siden.

Også i vikingetiden var egnen beboet. Der er stor sandsynlighed for, at Lejrekongerne havde en vinterplads for vikingeskibene i vigen ved Skibby (heraf navnet Skibby). Her har man haft såvel handels som håndvæks- plads. Der har sandsynligvis også ligget et ”skibsværft” ved Klinten ved Selsø sø. Her kalfatrede  / tætnede vikingerne sine skibe med sælskind (sælede). Vandstanden i fjorden var en del højere og mindre skibe har sandsynligvis også kunnet krydse Hornsherred via Hønepilsgrøften, Lindegårsparken, Røgerup mose og via åen ud til Egholm og Vellerup Vig.

Skibby har været knudepunkt for trafikken på Hornsherred samt til Holbæk og Roskilde. Der har været mange skibsforbindelser på såvel Ise- som Roskilde Fjord og også hestevogns- og efterfølgnede rutebilsruter har været talrige og er blevet drevet far Skibby. Det var et vognmadsfirma fra Skibby, der udviklede sig til det nuværende Skibby rejser.

Nutiden. Midt i byen ligger kirken samt nogle nærliggende ”søde” gamle huse. Ved kirken ligger præstegården, som er parklignende og hvortil der er fri adgang. Her er masser af træer, blomster og fugle.

Byen er stadig en handelsby for store dele af Hornsherred. Centrum for handlen er butikstorvet fra 1990’erne samt hovedgaden.

Der er ligeledes en del småindustri. Der er skoler, institutioner, spisesteder og biograf og rundt om byen ligger bøndergårdene og lidt længere væk herregårdene Egholm, Krabbesholm, Svanholm samt Selsø Slot.

De første udstykninger af villagrunde i udkanten af byen skete i begyndelsen af 1960’erne , og områderne er vokset støt siden. Der findes også en del sommerhusområder.

Rundt om byen finder vi mange skønne naturområder bl.a. Lindegårdsparken, Skibby Old, Selsø Sø, Møllekrogen og Roskilde Fjord.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>