Orø


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fbyer-steder%2Fbyer-l-r%2Foro&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Orø kaldes Isefjordens Perle. Den ligger i den sydlige del af Isefjorden 6 min. sejllads fra Hammer Bakke på Hornsherred og 30 min. sejllads fra Holbæk.

Øen har 3 byer: Bybjerg, Brønde og Næsby samt flere sommerhusområder. Hovedbyen er Bybjerg, hvor man bl.a. finder Hotel Orø Kro, den yndige landsbykirke Orø Kirke samt øens museum Ourø Minder. Museet er indrettet i det tidligere fattighus, og man kan her se redskaber og ting fra hverdagslivet på det gamle Orø.  Det er også her vi finder en kopi af Orøkorset, også kaldet Margrethekorset efter finderen. Korset blev fundet i 1849. Det er et såkaldt relikviekors, et kors lavet af to dele med et hulrum i midten, som sandsynligvis har indeholdt en hellig ting, f.eks. en splint fra Jesu kors. Det oprindelige kors må man til Nationalmuseet for at se.

Orø Kirke er en “rigtig landsbykirke”. Den er bygget omkring år 1000, og er sandsynligvis Danmark første stenkirke. Den er som landets øvrige landsbykirker, bygget ud og ændret gennem tiderne.  På kirkens ydermur ved østvinduet, kan man skimte en viking, der spreder armene ud, som om han vil spærre for fjenden. Inde i kirken finder man fine kalkmalerier. I korbuen ses det oprindelige krusifiks, en malet træfigur. Både alter og prædikestol er fint dekorerede.

Lige udenfor Bybjerg ligger Hestebedgård, et museum om livet på en gård i begyndelsen af 1900-tallet.

Næsby er en yndig landsby med velholdte huse og haver. 1 km syd for byen ligger Orøstenen, en 20 tons tung bornholmsk granitsten, der er ført med en isgletcher fra Østersøen. Vest på øen ligger en vindmøllepark, bestående af 6 møller. De kan ses langvejs fra. I nærheden ligger endnu et landbrugsmuseum.

Kysten er meget varieret med store engområder ud til den lavvandede fjord samt strækninger med skrænter. Overalt findes et rigt fugle- og planteliv. Man kan være heldig at se rådyr og i fjorden sæler og marsvin. Der er gode muligheder for lystfiskeri, kajakroning og andre friluftsaktiviteter, bl.a. flere afmærkede vandreruter af varierende sværhedsgrad.

Nordvest på Orø ligger campingpladsen, hvor man også kan leje hytter. I nærheden ligger en naturlejrplads. Det er også her man finder Orøs bedste badestrand Nørre Stænge.

Orøstrand er en nærliggende dyrepark med danske dyr samt eksotiske lamaer, krokodiller, strudse m.v. Den drives af skolehjemmet af samme navn. Her var i gamle dage “fængsel” for børn.

Som turist kan man opleve øen på en enkelt dag, men man kan også sagtens bruge længere tid og så kombinere med ture til Hornsherred, Odsherred eller Midtsjælland. Udover hotellet og campingpladsen er det muligt at overnatte på B&B eller leje sommerhus.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>