Neder Dråby og Vænget


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fbyer-steder%2Fbyer-l-r%2Fneder-draby-og-v%25C3%25A6nget&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Neder Dråby ligger ved Roskilde Fjord mellem Kronprins Frederiks Bro og Jægerspris. Den er sammen med Over Dråby vokset sammen med Jægerspris. Vænget er den del af byen, der ligger langs fjorden. Her ligger en del mindre ejendomme, oprindelig beboet af folk, som både fiskede og havde landbrug.

Historie
Sammen med Over Dråby er stedet det smalleste sted på Hornsherred, og sandsynligvis har man her i vikingetiden og tidlig middelalder trukket bådene over land. Drå (Dragby) skulle betyde ”at drage”, altså at trække. Det oprindelige Abrahamstrup (nuværende Jægerspris Slot) har sandsynligvis været et militæranlæg, der kontrollerede sejladsen i begge fjorde. Slottet ligger på det  smalleste og laveste sted på herredet, og datidens små både var fladbundede og kunne let trækkes over mindre strækninger. Vandstanden i fjordene var desuden højere en i dag. De politiske forhold var urolige, og det var vigtigt, at kunne kontrollere farvandene. Man ved, at der på Abrahamstrup sidst i 1300-tallet (under Margrethe d.1.) har været et par lensmænd, der var mistænkt for sørøveri, og beliggenheden gør det meget sandsynligt.

Senere opstod fiskerlejet Neder Dråby ved Hovedgaden og Vængetvej. Her boede også håndværkerne fra slottet.
Midt i 1800-tallet flyttede flere af lejets familierne til Vænget et par kilometer længere oppe af kysten. Her var bedre muligheder for at kombinere fiskeriet med dyrkning af grøntsager på strandengene eller håndværk.

I dag
I dag er Neder Dråby et boligområde med enfamilieshuse og sammenvokset med Jægerspris.
Kignæshallen blev etableret midt i 1970erne i en ombygget snedkervirksomhed ud mod fjorden. Hallen fungerer i dag som idrætshal, og det er også her vi finder Cafe Kignæs, som har åbent alle hverdage samt brunch på udvalgte søndage. Cafeen fungerer også som “forsamlingshus” .
Havnen i Neder Dråby hedder Kignæs Havn. Her er både sejl- og kajakklub. Det er også her at den sidste fjordfiskerbåd fra Vænget, Sommerflid, hvert år bliver søsat og taget op igen. Sommerflid ejes af Egnsmuseet Færgegården.


Thyrashøj (oprindeligt Tyrs høj)(52m) ligger på Kignæsbakken, et tidligere sommerhuskvarter, men nu med helårsbebyggelse. Har man lyst til en gåtur i Færgelunden, er det nemt, da den kun ligger et par hundrede meter herfra. Sagnet siger, at man i gamle dage ville bygge en kirke på Thyrashøj, men hver nat var byggematerialerne blevet flyttet ud på en fjernere mark, hvor man herefter valgte at bygge kirken. Det er Draaby kirke, og det forklarer, hvorfor man har bygget kirke sådan et ensomt sted !
Kignæsgården ligger over for havnen. I 1871 indrettede billedhugger J.A.Jerichau bolig og atelier her. Bag huset anlagde han en park. Jerichau er  elev af Thorvaldsen og berømt for sine skulpturer. Desværre er hans  Davidstauen foran Københavns Domkirke, blevet stjålet I 2008 fra et værksted, hvor den var under restaurering. Kignæsgården var 1949-1972 Jægerspris kommunes ”De gamles Hjem”, inden det flyttede og blev til ”de tre Ege” inde i Jægerspris. Ejendommen er i dag igen i privat eje.
Jægerspris lejren ligger mellem Neder Dråby og Jægerspris på vandsiden.
I 1882 begyndte militæret at lave skydeøvelser på området nord for byen og  ti år senere indrettede man en militær teltlejren på den nuværende Jægerspris lejrs areal.


One thought on “Neder Dråby og Vænget

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>