Lyndby


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fbyer-steder%2Fbyer-l-r%2Flyndby&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Hornsherred

Lyndby Havn

 

Lyndby ligger smukt på en skråning ned mod Lejre Vig (Roskilde fjord). Stedet har været beboet siden stenalderen og er i dag en by overvejende beboet af pendlere, der arbejder i Roskilde eller København.

Lyndby Hornsherred

Vikingeskulptur i Lyndby

Historie: Stedet har gennem alle tider været et godt og centralt sted at bo. Oldtidsmenneskene fandt let føde i såvel fjord som på land. Beliggenheden, dybt inde i fjorden, i en lavvandet vig, har givet middelalder- og vikingefolket en vis beskyttelse mod fjendtlige overfald fra vandvejen, grundet fjordens forskellige dybder. Den relative store Lyndby kirke vidner om en by af en vis størrelse. Dette underbygges af udgravninger i Lyndby, der har vist, at der i vikingetiden lå en markedsplads på stedet. Senere har fjorden været anvendt til transport af varer og materialer til og fra stedet. Fjorden var også kilden til forsyninger af fisk og skaldyr.

Under middelalderens feudale system var jorde og ejendomme ejet af de lokale lensherrer, der var bosat på Herregårdene rundt om i landet. Modsat mange af de omkringliggende steder, der hørte under herregårdene Ryegaard eller Egholm, hørte Lyndby under herresæderne Ledreborg og Lindholm samt præsteembedet og Københavns Magistrat.

Lyndby har i perioder stavet navnet ”Lyngby”, men efter en ulykke, hvor ambulancen kørte til Lyngby nord for København, fik en borger overtalt til, at det skulle staves Lyndby.

 

Lyndby Hornsherred

Gadekæret i Lyndby

Idag: Frem til åbningen af Holbæk motorvejen i 1970’erne, var Lyndby et bondesamfund. Men med motorvejsforbindelsen til København, Roskilde og Holbæk har byen udviklet sig til en pendlerby med parcelhusområder og sommerhusområder, nogle af de tættest beliggende sommerhusområde i forhold til hovedstadsområdet.

Lyndby kirke ligger i den nordlige udkandt af byen. Den er den yngste af Hornsherreds middelalderkirker.

Lyndby lystbådhavn er i dag et rekreativt område for byens borgere og de besøgende i havnen.

Nord for Lyndby ligger Maritimt Forsøgscenter, en privat kulturinstitution, der arrangerer kortere og længere ture i deres kopier af vikingeskibe.

 


 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>