Gershøj


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fbyer-steder%2Fbyer-a-h%2Fgersh%25C3%25B8j&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Gershøj er beliggende ved Roskilde fjord og er både en gammel bondelandsby og et gammelt færge- og fiskerleje der opstod med bygningen af en anlægsbro i 1857 i forbindelse med etableringen af færgeforbindelsen mellem Roskilde og Gershøj. Denne kombination skabte et vist aktivitetsniveau i byen. Der har været bønder, fiskere og rejsende i byen og man kan næsten forestille sig den aktivitet, der har været ved broen, når båden fra Roskilde lagde til, for enten at bringe eller hente turister til og fra Roskilde eller bringe fiskerne og bønderne, der skulle til markedet i Roskilde. Om eftermiddagen har fiskerne ordnet og tjæret garn, og på færgekroen” Gerhøj Kro”, har folk, mens de ventede på båden, nydt en frokost eller en øl og snaps, mens bønderne har haft travlt med fodringer, høst, malkning osv. få hundrede meter fra havnen. Der har været en lugt af tjære, mødding, røgning og brygning, og i de kolde tider røgen fra bondehusenes skorstene. Om aftenen har kroen været byens omdrejningspunkt, hvor evt.  overnattende rejsende, fiskerne og bønderne kunne mødes over snaps og øl i de rustikke krostuer oplyst af petroleums lamper.

I byens kirke Gershøj kirke (i katolsk tid Sct. Laurentius kirke), den smukke røde kirke beliggende på et morænelers fremspring ud mod fjorden, samledes byens borgere til religiøse begivenheder. Nedenfor finder man Sct. Laurentius kilden, der har været byens største ”turistseværdighed”. Kilden er en af Danmarks 700 hellige kilder og allerede i vikingetiden og tidlig middelalder begyndte man at interessere sig for kilder og helbredende vand. Befolkningstallet var stigende og der var behov for rent vand. Kirkerne tog hurtigt patent på det ”hellige” vand, og mange kirker blev placeret i nærheden af kilderne. Kirken og kilden i Gershøj er navngivet efter Sct. Laurentius, som var ærkediakon i Rom. Han fulgte pavens ordre og uddelte kirkens skatte til de fattige, for at ikke romerne skulle få fat i dem. Han blev imidlertid fanget og brændt af romerne. Senere blev han helgenkåret som de fattiges beskytter.

Den gamle færgekro eksisterer stadig. Den ligger smukt med udsigt over havnen, en lille strand, fjorden og med Selsø slot mod nord, Bognæs mod øst og Lejre vig mod syd. I årtier har kroen været kendt for sine stegte ål og mange selskaber er blevet holdt her. Det var et sted, man kom til i busser, fra nær og fjern, for at nyde et godt selskab i det idylliske havnemiljø. Kroen har været “ustabil” de seneste år, men er nu genåbnet igen med nyt forpagterpar.

Der er stadig et par fritidsfiskere i havnen, hvor man også kan lægge til som fritidssejler. Her er også en lille strand med tømmerflåde, men kan svømme ud til. De smukke gamle bondehuse med stråtag præger byen. Omkring den gamle bydel og havnen breder nyere parcelhuskvarterer sig, og syd for byen ligger er større sommerhusområde.

Kommer man til Gershøj i bil, skal man parkere foran kroen ved havnen. Her kan man følge en sti langs fjorden i nordlig retning hen til Sct. Laurentius kildenneden for kirken.

Er man på cykel- eller vandretur, er der en naturlejrplads med shelter få hundrede meter syd for havnen ud mod fjorden.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>