Dalby og Dalby Huse


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Fom-hornsherred%2Fbyer-steder%2Fbyer-a-h%2Fdalby-og-dalby-huse&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Landsbyen Dalby ligger mellem Kyndby og Skibby, ikke langt fra Svanholm Gods. Den består af gårde, enfamilieshuse og småindustri. I landsbyen findes skole, Brugs, stadion og gadekær.

 

 

 

 

 

 

Nord for byen på en sidevej til Rosendalsvej ved Dysagergård ligger resterne af Danmarks længste dobbeltkamrede jættestue (22,6 m). Selve højen er meget ødelagt, men ud fra stenene kan man alligevel få et godt indtryk af størrelsen.

Syd for byen ligger Solbakke Skov, som hører under Svanholm Gods. I skoven ligger en stor sten, som siges, at være kastet af en kæmpe, der forsøgte, at ramme et kirketårn.

 

 

 

 

 

 

Dalby Huse er et sommerhusområde ud mod Jægerspris Bugt, lidt syd for Over Dråby Strand. Stranden ved Dalby Huse er fladbundet og meget børnevenlig.

I stenalderen gik kystlinjen længere inde i landet. Storgård Plantage umiddelbart vest for Dalby Huse er således plantet på gammel havbund. En vig af fjorden gik helt ind til Rævebakkerne, og bakken, hvor Nyvangsgården i dag ligger, var i stenalderen en ø. Vigen var et ideelt sted for stenalderfolket at leve, den var beskyttet af revet ude ved Sælø, og derfor ser vi idag de mange dysser og jættestuer.

Tæt ved ligger Orebjerg Gods. Den oprindelige gård stammer fra middelalderen, hvor den var bygget på en holm omgivet af vand som beskyttelse. Nuværende hovedbygning er fra sidst i 1700-tallet.

Ved Orebjerg Alle (på vandsiden tæt ved Orebjergvej) ligger en velbevaret stendysse. Den er så stor, at man med lethed kan kravle ind under den og se skåltegnene (helleristninger), der sandsynligvis stammer fra bronzealderen.

  • Find på kort

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>