Spøgelserne på Selsø Slot


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Farchives%2F4260&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Efter sigende har der været spøgerier på Selsø slot i århundreder og spøgerierne skulle efter sigende være meget slemme, ja faktisk så slemme, at den sidste ejerslægt forlod slottet grundet spøgerierne.

Der skulle efter sigende være tale om flere spøgelser, der huserer på Selsø slot. Der er forskellige historier om den eller de hvide damer, der danner grundlag for spøgelseshistorierne på slottet.

Den første dame, der skulle spøge på slottet er Charlotte Amalie Skeel (død 1729). Når billedet af hende blev flyttet, kom der en efterfølgende brand i avlsgården, hvilket skulle være sket flere gange.

Den anden dame drejer sig om genfærdet af Elisabeth von Thienen også kendt som den hvide dame. Hun var gift med Mogens Scheel von Plessen, der efter sigende skulle være lidt af en kvindebedårer og havde mange elskerinder. Hun blev så jaloux på manden, at hun en nat ,hvor Mogens Scheel von Plessen sov på slottet, dræbte ham med en dolk, kastede liget ud af vinduet i voldgraven, for efterfølgende at begå selvmord ved at springe i voldgraven. Blodpletten fra drabet kan efter sigende stadige ses på gulvet i værelset, hvor drabet fandt sted, og plasket i voldgraven skulle stadig kunne høres.

Det siges om himmelsengen, hvor drabet fandt sted, at når den blev redt om aften, var den uredt om morgen, selvom slottet var ubeboet.

Vinduerne i drabsværelset og inspektørboligen på den anden side af voldgraven er muret til, eftersigende fordi inspektøren ville have fred for spøgerierne på slottet.

Selvom historien er god og dramatisk, døde Mogens Scheel von Plessen i Prinsens Palæ i København og Elisabeth von Thienen overlevede sin mand med 39 år.

En tredje kvinde, der skulle spøge på slottet er Anna Munk, der var fange i ca 14 år på slottet, men det vides ikke for hvad. Hun skulle havde boet i det skjulte rum i riddersalen, hvilket ikke er sandsynligt, da det blev lavet efter hendes tid. Der er uklarhed om hendes forseelser. Den ene historie går på, at hun havde ægteskabelige sidespring. Den anden historie går på, at hun havde forgivet sin mand, rigsadmiral Mogens Ulfeldt.

En fjerde dame, der skulle spøg på slottet er Ida Hedevig von Buchwald. Hendes mand døde pludseligt i 1771 og det rygtedes, at det var Ida der havde forgiftet ham, for at blive gift med sin store kærlighed Carl Adolph von Plessen. Der var dog ingen af dem, der havde boet på slottet, men de havde været gæster der.

En sidste person, der skulle spøge på Selsø slot er Christian Ludvig Scheel von Plessen II, der ejede slottet fra 1752 til 1801. Ifølge historien skulle han have moret sig med at pine en bonde på træhesten (en kopi kan stadig ses) i slotsgården. Hans genfærd skulle vandre hvileløst rundt på slottet. Det er dog usikkert at der kan være tale om at von Plessen II pinte en bonde, da han var kendt for at være en stor reformist i.f.t. til bondestanden.

Kilde Selsø før og nu

4 udg. 1988 Selsø Slot


0
Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>