Jægerspris Slotsmuseum med børnehjemsmuseum, slotspark, mindelund, skov og Jægerspris by er en udflugt værd. Her er oplevelser inde og ude, og glem ikke en is hos Poulsen eller Jægerspris is..


Warning: Illegal string offset 'sharecountapikey' in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

Warning: file_get_contents(http://api.sharedcount.com/?url=http%3A%2F%2Fhorns-herred.dk%2Fwordpress%2Farchives%2F1912&apikey=8) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 401 Unauthorized in /var/www/horns-herred.dk/public_html/wordpress/wp-content/plugins/fast-easy-social-sharing/fasteasysocialsharing.php on line 34

På slottet findes mange forskellige samlinger i kraft af slottes lange og forskelligartede historie.

Mindestuerne: Først og fremmest  findes Frederiks d.7. og Grevinde Danners mindestuer. Slottet var deres privatbolig, først for begge, og efter kongens død grevindens enkesæde. Kort tid efter kongens død åbnede grevinden nogle af slottets rum for befolkningen. Efter hendes død blev også hendes gemakker stående uberørte, som hun havde ønsket det. De står den dag idag som dengang, og det er derfor en privatbolig med datidens boligstil fra 1850erne vi møder.

I mindestuerne ses audienssalen, tårnværelset med bl.a kongens fiskestang ( det fortælles, at han sad her og fiskede ud af vinduet ned i voldgraven), kongens pibesamling, våbensamling samt arkæologisk samling. Kongen var en ivrig amatørarkæolog ligesom sin oldefar og farfar. I mindestueren kan man også ses Grevinde Danners private kabinet og en udstilling om hendes mange udenlandsrejser.

Børnehjemsmuseet: Grevinde Danner testamenterede slottet til en stiftelse for unge uformuende piger. ( Der findes stadig et par børnehjem og en skole på slottet). Nogle lokaler er idag indrettet som børnehjemmet så ud i starten af 1900-tallet, hvor det var et af landets største børnehjem.

Slotsmuseets åbningstid: tirs-søndag kl.11-16. mandag lukket.

Priser fra påsken 2012: voksne 55-, børn (4-17 å) 10-, folkepensionister 45- og diverse grupperabatter.

Særudstilling: Der er ofte særudstillinger på slottet. Indtil slutningen af oktober 2012 er det Jægerspris Slot i 500 år – fra Dronning Margrethe d.1. til Grevinde Danner.

Koncerter: Slottet har en smuk sal, Rebekkasalen, hvor der af og til er koncerter.

Slotsparken ligger rundt om Slottet. Her finder vi Grevinde Danners grav i en ny dertil opført gravhøj. Parken er også kendt for sine mange store rhododendron buske.

Mindelunden ligger dels i parken, dels i Slotshegnet, som er den del af Nordskoven, der ligger tættest på slottet. I Mindelunden ses 54 stenstøtter for store kendte danske ( og norske) mænd. Mindelunden er oprettet af Christian d.7.s bror arveprins Frederik i årene 1777-89. Stenene er udført af den kendte billedhugger Wiedewelt. Det var i årene efter Struense og trenden var at rense ud i “det tyske” og hylde danskheden. Her er del mindestene for “kendte” danskere, de fleste ikke kender, men også mindestene for Tordenskjold, Tycho Brahe og selvfølgelig Frederiks d.7.

Mindelundens rute starter ved gravhøjen Julianehøj, som ligger lige udenfor parken, på den anden side af landevejen mod Kulhuse. Ruten er designet som en vandring med elementer og symboler fra frimurerordnens forskellige grader.

Kirkegården ligger i et hjørne af Slotsparken. Her ligger bl.a personale og børn fra børnehjemmene begravet. En sørgelig historie for mange, kan man regne ud, når man studerer gravstenene.

Cafe Danner er kommunens cafe, som ligger inde i den hyggelige slotsgård. Cafeen serverer økologisk mad og kager. Her er af og til kunstudstillinger.

Nordskoven strækker sig fra Jægerspris og helt op til Kulhuse. Tættes på slottet  ligger Slotshegnet med Fasangården.Det er også i Slotshegnet vi finder landets tidligst udgravede gravhøj. Den blev udgravet af kronprins Frederik, den senere Frederik d.5. Længere nordpå ligger Kohaven og fjernest den egentlige Nordskoven. Det er i Nordskoven vi finder de tre gamle ege: Kongeegen, Snoegen og Storkeegen.

Slottet ligger som bekendt i Jægerspris, som er en hyggelig lille by med flere andre seværdigheder bla. Jægerspris Mølle og kirken Draaby Kirke med de mange flotte kalkmalerier. Byen er også kendt for sine ishuse som ligger lige overfor Kulturhuset Rejsestalden, som også er turistinformation. I byen findes flere spisesteder. Vil man på kro kan man tage til den nærliggende Gerlev Kro eller til Kulhuse Kro.

Link til slotsmuseets egen hjemmeside

 


0
Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>